This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.

Mijn moeder zei altijd: ‘Ik ga dood als jullie er klaar mee zijn’. Mijn broertje, zus en ik deden alles zelf. Van het geven van medicijnen tot het verschonen van de stoma. In de avond kwam de thuiszorg om te kijken of we het allemaal goed hadden gedaan. Telkens zei de thuiszorg of huisarts ‘Nu duurt het niet lang meer’. Nachtenlang zaten er mensen bij haar bed. Mijn broertje was er altijd één van. Ik denk dat het wel de langste 1,5 week van ons leven is geweest. Op een ochtend stonden we naast haar bed en ik zei: ‘Het is goed, mama, ik hou van je maar nu is het wel klaar’ en we zijn naar buiten gelopen. We stonden in de achtertuin een beetje ongemakkelijk na elkaar te kijken. 10 minuten later was ze overleden. Ik heb in de afgelopen jaren geleerd dat ‘loslaten’ een fase van het leven is. Alles achterlaten wat je lief is. Deze fase is ook voor naasten heel erg zwaar en moeilijk. Een paar tips die kunnen helpen bij deze fase.

•Staar je niet blind op de tijd die door professionals wordt gegeven. Iemand komt te overlijden als geest en lichaam hier klaar voor zijn.
•Zorg voor rust in de ruimte
•Neem zelf genoeg rust, deze fase kan langer duren dan je op voorhand verwacht
•Het kan helpen als de stervende het gevoel heeft dat hij/zij kan gaan
•Hulp nodig? Soms kan het fijn zijn om iemand te hebben die jullie kan begeleiden in deze levensfase.

Ik snap dat dit een confronterend verhaal is maar ook een verhaal waar bewustwording over moet worden gecreëerd en iets wat bespreekbaar gemaakt moet worden. Mocht er iemand zijn die hier vragen over heeft of zijn verhaal kwijt wil, stuur gerust een dm!

Mijn moeder zei altijd: ‘Ik ga dood als jullie er klaar mee zijn’. Mijn broertje, zus en ik deden alles zelf. Van het geven van medicijnen tot het verschonen van de stoma. In de avond kwam de thuiszorg om te kijken of we het allemaal goed hadden gedaan. Telkens zei de thuiszorg of huisarts ‘Nu duurt het niet lang meer’. Nachtenlang zaten er mensen bij haar bed. Mijn broertje was er altijd één van. Ik denk dat het wel de langste 1,5 week van ons leven is geweest. Op een ochtend stonden we naast haar bed en ik zei: ‘Het is goed, mama, ik hou van je maar nu is het wel klaar’ en we zijn naar buiten gelopen. We stonden in de achtertuin een beetje ongemakkelijk na elkaar te kijken. 10 minuten later was ze overleden. Ik heb in de afgelopen jaren geleerd dat ‘loslaten’ een fase van het leven is. Alles achterlaten wat je lief is. Deze fase is ook voor naasten heel erg zwaar en moeilijk. Een paar tips die kunnen helpen bij deze fase.•Staar je niet blind op de tijd die door professionals wordt gegeven. Iemand komt te overlijden als geest en lichaam hier klaar voor zijn. •Zorg voor rust in de ruimte•Neem zelf genoeg rust, deze fase kan langer duren dan je op voorhand verwacht•Het kan helpen als de stervende het gevoel heeft dat hij/zij kan gaan•Hulp nodig? Soms kan het fijn zijn om iemand te hebben die jullie kan begeleiden in deze levensfase. Ik snap dat dit een confronterend verhaal is maar ook een verhaal waar bewustwording over moet worden gecreëerd en iets wat bespreekbaar gemaakt moet worden. Mocht er iemand zijn die hier vragen over heeft of zijn verhaal kwijt wil, stuur gerust een dm!  #rouw #ziek #liefde #pijn #verlies #troost #sterven #stervensbegeleiding #rouwenverlies #nabestaanden #nabestaandenzorg #begeleiding #hulp #mantelzorg #familie #gezin #rouwwerk #stervensfase #overlijden #verdriet #steun

Onze website gebruikt cookies en vergelijkbare technieken. De cookies worden geïnstalleerd op jouw computer. Hiermee verzamelt Voor en tegenspoed persoonsgegevens en volgen wij je gebruik van onze website. Voor en tegenspoed doet dit om jou de beste digitale ervaring te bieden op onze website. Bekijk voor meer informatie onze privacyverklaring. Mogen we voor jou cookies gebruiken?