This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.

Buitenstaanders vinden vaak dat een rouwproces om iemand die 95 is geworden minder erg is, dan bij iemand die 50 is geworden. Maar is er wel een verschil? Tuurlijk is het waar dat iemand van 95 een mooie leeftijd heeft behaald. Een leeftijd die heel veel mensen niet halen. Maakt het dan minder erg voor de nabestaanden? Het blijft een dierbaar persoon waar om gerouwd wordt omdat er heel veel van gehouden wordt. De liefde voor iemand blijft. Dit veranderd niet ineens bij de 90e verjaardag.Ik ga nu niet doen of ik mezelf nooit op zulke gedachten betrap. Tuurlijk heb ik ook weleens gedacht ‘Wees blij, ze is in ieder geval nog oma geweest’, ‘Ze was erbij toen je trouwde en je eerste huis kocht’ of ‘Je hebt haar nog 40 jaar langer om advies kunnen vragen dan ik’. Maar het is geen eerlijk vergelijk. Een rouwproces wordt niet afgestemd op de leeftijd van iemand. Jij rouwt om iemand van 90? ‘Oh, dan duurt jouw rouwproces maar een maand’. Nee, zo werkt het niet. Kijk uit met vergelijken. Dat je het denkt, vind ik, in sommige gevallen begrijpelijk maar spreek het niet uit want het is echt geen eerlijk vergelijk. Het één is niet per definitie erger dan het ander, maar het is wel heel anders. Wees lief voor elkaar!

Buitenstaanders vinden vaak dat een rouwproces om iemand die 95 is geworden minder erg is, dan bij iemand die 50 is geworden. Maar is er wel een verschil? Tuurlijk is het waar dat iemand van 95 een mooie leeftijd heeft behaald. Een leeftijd die heel veel mensen niet halen. Maakt het dan minder erg voor de nabestaanden? Het blijft een dierbaar persoon waar om gerouwd wordt omdat er heel veel van gehouden wordt. De liefde voor iemand blijft. Dit veranderd niet ineens bij de 90e verjaardag.Ik ga nu niet doen of ik mezelf nooit op zulke gedachten betrap. Tuurlijk heb ik ook weleens gedacht 'Wees blij, ze is in ieder geval nog oma geweest', 'Ze was erbij toen je trouwde en je eerste huis kocht' of 'Je hebt haar nog 40 jaar langer om advies kunnen vragen dan ik'. Maar het is geen eerlijk vergelijk. Een rouwproces wordt niet afgestemd op de leeftijd van iemand. Jij rouwt om iemand van 90? 'Oh, dan duurt jouw rouwproces maar een maand'. Nee, zo werkt het niet. Kijk uit met vergelijken. Dat je het denkt, vind ik, in sommige gevallen begrijpelijk maar spreek het niet uit want het is echt geen eerlijk vergelijk. Het één is niet per definitie erger dan het ander, maar het is wel heel anders. Wees lief voor elkaar! #rouw #rouwverwerking #rouwbegeleider #rouwenverlies #verlies #leeftijd #leeftijdismaareengetal #verliesverwerking #verliesbegeleiding #rouwen #dood #begeleiding #afscheidnemen #pijn #Verwerking #Verdrietdelen #Pijn #Ongelukkig #verdriet #steunen #vergelijken #liefde #Hulpdoetleven #helpelkaar

Onze website gebruikt cookies en vergelijkbare technieken. De cookies worden geïnstalleerd op jouw computer. Hiermee verzamelt Voor en tegenspoed persoonsgegevens en volgen wij je gebruik van onze website. Voor en tegenspoed doet dit om jou de beste digitale ervaring te bieden op onze website. Bekijk voor meer informatie onze privacyverklaring. Mogen we voor jou cookies gebruiken?