This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.

Ik had zoveel plannen en dromen die allemaal in een klap verdwenen toen ik een ongeluk kreeg. Het leren leven met die beperkingen valt me zwaar. Ik ben vaak boos en verdrietig over de dingen die ik niet meer kan maar wel graag wil. Dromen moesten worden omgezet in nieuwe dromen. De makkelijke opmerking ‘ja, je zal het toch moeten accepteren!’ komt vaak voorbij. Wat moet ik precies accepteren? Het valt niet te accepteren. In een leven met een chronische aandoening of beperking blijft de rouw om het verlies komen. Voor de buitenwereld lijkt het, na een tijdje, allemaal zo makkelijk en eenvoudig. Voor de mensen die er dagelijks mee zitten is het iedere dag weer een keiharde confrontatie. Het leven gaat door er komen nieuwe dingen op ons pad waardoor we telkens opnieuw geconfronteerd worden met hetgeen we niet kunnen. Net als bij rouw om overlijden is het ook met dit verlies dat we moeten leren leven met het verlies. Het verdriet om het verlies mag er zijn, net als alle andere emoties. Zeg dus niet ‘leer het accepteren’ maar:

•Steun iemand
•Laat iemand vertellen
•Wees lief en zacht
•Laat weten dat de emoties er mogen zijn
•Wees begripvol als iets wordt afgezegd, dit is geen onwil.

Leer het accepteren! Ik had zoveel plannen en dromen die allemaal in een klap verdwenen toen ik een ongeluk kreeg. Het leren leven met die beperkingen valt me zwaar. Ik ben vaak boos en verdrietig over de dingen die ik niet meer kan maar wel graag wil. Dromen moesten worden omgezet in nieuwe dromen. De makkelijke opmerking 'ja, je zal het toch moeten accepteren!' komt vaak voorbij. Wat moet ik precies accepteren? Het valt niet te accepteren. In een leven met een chronische aandoening of beperking blijft de rouw om het verlies komen. Voor de buitenwereld lijkt het, na een tijdje, allemaal zo makkelijk en eenvoudig. Voor de mensen die er dagelijks mee zitten is het iedere dag weer een keiharde confrontatie.  Het leven gaat door er komen nieuwe dingen op ons pad waardoor we telkens opnieuw geconfronteerd worden met hetgeen we niet kunnen. Net als bij rouw om overlijden is het ook met dit verlies dat we moeten leren leven met het verlies. Het verdriet om het verlies mag er zijn, net als alle andere emoties. Zeg dus niet 'leer het accepteren' maar:•Steun iemand•Laat iemand vertellen•Wees lief en zacht•Laat weten dat de emoties er mogen zijn •Wees begripvol als iets wordt afgezegd, dit is geen onwil.  #chronischziek #chronischepijn #pijn #zenuwpijn #verlies #troost #verliesenrouw #rouw #levendverlies #chronisch #liefde #verdriet #verdrietig #accepteren #rouwen #rouwbegeleiding #helpelkaar #weesliefvoorelkaar

Onze website gebruikt cookies en vergelijkbare technieken. De cookies worden geïnstalleerd op jouw computer. Hiermee verzamelt Voor en tegenspoed persoonsgegevens en volgen wij je gebruik van onze website. Voor en tegenspoed doet dit om jou de beste digitale ervaring te bieden op onze website. Bekijk voor meer informatie onze privacyverklaring. Mogen we voor jou cookies gebruiken?