This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.

Maar je wist toch al lang dat ze dood zou gaan?! Mensen denken altijd dat het rouwproces, nadat iemand overleden is na een ziekte, makkelijker is omdat je al langere tijd weet dat het eraan zit te komen. Ik maakte me niet zo druk omdat rouwproces. Ik dacht dat het wel mee zou vallen. Paar keer flink janken en we gaan er weer tegenaan. Ik kon er niet veel meer naast zitten. Hoeveel zwaarder kon het rouwproces immers zijn dan het moeten zien hoe iemand ziek is. Mee naar het ziekenhuis, spanning van onderzoeken en behandelingen. Nou, had ik dat even goed mis. Het is niet met elkaar te vergelijken, het lijkt geen eens op elkaar. Als iemand leeft maar ziek is, rouw je om de dingen die je dan meemaakt of niet meer kan. Als iemand overleden is rouw je omdat iemand er niet meer is. Vaak wordt ten onterechte gedacht dat het rouwproces dan al in gang is omdat je langere tijd weet dat de dood eraan zit te komen. Het rouwproces om de dood begint als iemand is overleden Daarvoor rouw je om wat er gebeurt, je rouwt om iemand die in leven is. Mochten er nu mensen zijn die in hun omgeving mensen hebben die ernstig ziek zijn, probeer dan niet tegen de naasten zoiets te zeggen maar probeer in beide processen veel te steunen. Vergelijk het niet met elkaar, maak het niet minder erg dan het is. Besef dat het verschillend is en dat als iemand eenmaal overleden is alsnog heel veel veranderd. Ook als je van te voren weet dat iemand overlijd. Zeg deze dingen helemaal niet:

•Het is maar beter zo
•Gelukkig wist je dat dit eraan zat te komen
•Nou, gelukkig hebben jullie lang de tijd gehad om afscheid te nemen
•…. is nu op een betere plek
•Huil maar niet je moet sterk zijn
•Alles gebeurd met een reden

Maar je wist toch al lang dat ze dood zou gaan?! Mensen denken altijd dat het rouwproces, nadat iemand overleden is na een ziekte, makkelijker is omdat je al langere tijd weet dat het eraan zit te komen. Ik maakte me niet zo druk omdat rouwproces. Ik dacht dat het wel mee zou vallen. Paar keer flink janken en we gaan er weer tegenaan. Ik kon er niet veel meer naast zitten. Hoeveel zwaarder kon het rouwproces immers zijn dan het moeten zien hoe iemand ziek is. Mee naar het ziekenhuis, spanning van onderzoeken en behandelingen. Nou, had ik dat even goed mis. Het is niet met elkaar te vergelijken, het lijkt geen eens op elkaar. Als iemand leeft maar ziek is, rouw je om de dingen die je dan meemaakt of niet meer kan. Als iemand overleden is rouw je omdat iemand er niet meer is. Vaak wordt ten onterechte gedacht dat het rouwproces dan al in gang is omdat je langere tijd weet dat de dood eraan zit te komen. Het rouwproces om de dood begint als iemand is overleden Daarvoor rouw je om wat er gebeurt, je rouwt om iemand die in leven is. Mochten er nu mensen zijn die in hun omgeving mensen hebben die ernstig ziek zijn, probeer dan niet tegen de naasten zoiets te zeggen maar probeer in beide processen veel te steunen. Vergelijk het niet met elkaar, maak het niet minder erg dan het is. Besef dat het verschillend is en dat als iemand eenmaal overleden is alsnog heel veel veranderd. Ook als je van te voren weet dat iemand overlijd. Zeg deze dingen helemaal niet:•Het is maar beter zo•Gelukkig wist je dat dit eraan zat te komen •Nou, gelukkig hebben jullie lang de tijd gehad om afscheid te nemen•…. is nu op een betere plek •Huil maar niet je moet sterk zijn•Alles gebeurd met een reden#rouw #verlies #rouwenverlies #levendverlies #ziek #chronischziek #kanker #pijn #verdriet #ikmisje #verliesverwerking #rouwverwerking #liefde #steunen #hulp #overleden #dierbaren #helpen

Onze website gebruikt cookies en vergelijkbare technieken. De cookies worden geïnstalleerd op jouw computer. Hiermee verzamelt Voor en tegenspoed persoonsgegevens en volgen wij je gebruik van onze website. Voor en tegenspoed doet dit om jou de beste digitale ervaring te bieden op onze website. Bekijk voor meer informatie onze privacyverklaring. Mogen we voor jou cookies gebruiken?