This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.

Samen praten over medische beslissingen, is heel belangrijk maar wordt veel te vaak vergeten. Mijn moeder was buiten westen. Ik hield haar hand vast wensend en hopend dat ze niet dood zou gaan. De arts vroeg: ‘ Mocht je moeder haar hart er straks mee stoppen in de MRI-scan moeten we haar dan reanimeren of niet?’. Ojee de vraag die twee kanten heeft, mijn verstand zegt nu iets en mijn gevoel ook. De aller moeilijkste vraag om te beantwoorden. Mensen onderschatten bij ziekte maar ook zeker bij gezondheid vaak het belang hiervan. Het is belangrijk om je wensen rondom moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken met je naasten want voor je het weet moeten zij een keuze voor jouw maken omdat je het op dat moment zelf niet kan of je wordt zelf overrompeld door de vragen van een arts over zulke onderwerpen. Reanimeren, Palliatieve sedatie, wel of geen behandelingen en euthanasie. Deze wensen bespreekbaar maken zorgt ervoor dat iemand je wensen kan steunen, naasten geen ruzie maken over wat jij zou willen volgens hen en een einde zoals je het zelf voor ogen had, voor zover dat te plannen valt. Tips om deze onderwerpen bespreekbaar te maken bij ziekte maar ook bij gezondheid.

•Denk van te voren over de onderwerpen
•Denk van te voren na over wat je wensen zijn
•Schrijf de onderwerpen die je wilt bespreken op, ze hoeven niet in een keer besproken te worden maar zo vergeet je niets.
•Kies een rustig moment
•Wees eerlijk en open na elkaar
•Wees eerlijk en open naar je arts, het gaat over jouw leven of dood
•Het is niet erg als er allerlei emoties bij komen, dit is niet een reden om het maar niet te bespreken. •Veranderen je gedachten over het onderwerp, bespreek dit ook.
•Leg het ook schriftelijk vast

Wie praat voor jou, als je het zelf niet meer kunt?

Samen praten over medische beslissingen, is heel belangrijk maar wordt veel te vaak vergeten. Mijn moeder was buitenwesten, ik hield haar hand vast wensend en hopend dat ze niet dood zou gaan. De arts vroeg, Mocht je moeder haar hart er straks mee stoppen in de MRI-scan moeten we haar dan reanimeren of niet? Ojee de vraag die twee kanten heeft, mijn verstand zegt nu iets en mijn gevoel ook. De aller moeilijkste vraag om te beantwoorden. Mensen onderschatten bij ziekte maar ook zeker bij gezondheid vaak het belang hiervan. Het is belangrijk om je wensen rondom moeilijke onderwerpen bespreekbaar te maken met je naasten want voor je het weet moeten zij een keuze voor jouw maken omdat je het op dat moment zelf niet kan of je wordt zelf overrompeld door de vragen van een arts over zulke onderwerpen. Reanimeren, Palliatieve sedatie, wel of geen behandelingen en euthanasie. Deze wensen bespreekbaar maken zorgt ervoor dat iemand je wensen kan steunen, naasten geen ruzie maken over wat jij zou willen volgens hen en een einde zoals je het zelf voor ogen had, voor zover dat te plannen valt. Tips om deze onderwerpen bespreekbaar te maken bij ziekte maar ook bij gezondheid.•Denk van te voren over de onderwerpen •Denk van te voren na over wat je wensen zijn•Schrijf de onderwerpen die je wilt bespreken op, ze hoeven niet in een keer besproken te worden maar zo vergeet je niets. •Kies een rustig moment •Wees eerlijk en open na elkaar•Wees eerlijk en open naar je arts, het gaat over jouw leven of dood•Het is niet erg als er allerlei emoties bij komen, dit is niet een reden om het maar niet te besrpeken. •Veranderen je gedachten over het onderwerp, bespreek dit ook. •Leg het ook schriftelijk vastWie praat voor jou, als je het zelf niet meer kunt? #rouw #verlies #rouwenverlies #verliesbegelieding #uitvaart #stervensbegeleiding #rouwbegeleiding #palliativecare #dood #sterven #nabestaanden #herinneringen #praten #ernstigziek #kanker #mama #liefde #beslissingen #bespreekbaar #dood #praaterover

Onze website gebruikt cookies en vergelijkbare technieken. De cookies worden geïnstalleerd op jouw computer. Hiermee verzamelt Voor en tegenspoed persoonsgegevens en volgen wij je gebruik van onze website. Voor en tegenspoed doet dit om jou de beste digitale ervaring te bieden op onze website. Bekijk voor meer informatie onze privacyverklaring. Mogen we voor jou cookies gebruiken?