This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.

Rouwen om het leven wat we hadden voor een chronische aandoening is voor veel mensen aan de orde. Niet meer deel kunnen nemen aan het gewone leven, althans wat voor de aandoening normaal was. Niet meer of niet meer volwaardig kunnen werken, collega’s niet meer zien, vriendschappen die veranderen, vriendschappen die eindigen, sport wat niet meer lukt, relatie die veranderd, hulp vragen, afhankelijkheid ervaren van naasten. Dit heeft allemaal invloed op het zelfbeeld, ben ik nu minder waard? Kan ik zelfs dat niet meer gewoon? Voor wie ben ik nog belangrijk? Hoor ik er nog wel bij? Als je blijft vergelijken met wat je voor je aandoening deed, dan kom je misschien wel nooit meer bij je eigen norm uit. Heb je nooit meer het gevoel erbij te horen en een positieve bijdrage te kunnen leveren. Maar wat nou als je die norm bijstelt en voldoening leert halen uit andere dingen. Op andere manieren een bijdrage levert voor andere mensen. Ik weet hoe moeilijk die weg is, maar ik weet ook dat het mogelijk is. Besef als omstanders hoe belangrijk het is om de persoon die een aandoening heeft te blijven behandelen als de persoon en niet als de zieke. Andere mensen bepalen voor een heel groot deel ons gevoel voor eigenwaarde. Luister naar iemand die ziek is, beslis niet voor hen maar met, betrek ze bij keuzes, doe ook activiteiten waar die persoon aan deel kan nemen. Ook zieke mensen hebben nog heel veel te bieden aan gezonde mensen, vergeet dat niet.

Nu hoor ik er niet meer bij. Rouwen om het leven wat we hadden voor een chronische aandoening is voor veel mensen aan de orde. Niet meer deel kunnen nemen aan het gewone leven, althans wat voor de aandoening normaal was. Niet meer of niet meer volwaardig kunnen werken, collega’s niet meer zien, vriendschappen die veranderen, vriendschappen die eindigen, sport wat niet meer lukt, relatie die veranderd, hulp vragen, afhankelijkheid ervaren van naasten. Dit heeft allemaal invloed op het zelfbeeld, ben ik nu minder waard? Kan ik zelfs dat niet meer gewoon? Voor wie ben ik nog belangrijk? Hoor ik er nog wel bij? Als je blijft vergelijken met wat je voor je aandoening deed, dan kom je misschien wel nooit meer bij je eigen norm uit. Heb je nooit meer het gevoel erbij te horen en een positieve bijdrage te kunnen leveren. Maar wat nou als je die norm bijstelt en voldoening leert halen uit andere dingen. Op andere manieren een bijdrage levert voor andere mensen. Ik weet hoe moeilijk die weg is, maar ik weet ook dat het mogelijk is. Besef als omstanders hoe belangrijk het is om de persoon die een aandoening heeft te blijven behandelen als de persoon en niet als de zieke. Andere mensen bepalen voor een heel groot deel ons gevoel voor eigenwaarde. Luister naar iemand die ziek is, beslis niet voor hen maar met, betrek ze bij keuzes, doe ook activiteiten waar die persoon aan deel kan nemen. Ook zieke mensen hebben nog heel veel te bieden aan gezonde mensen, vergeet dat niet.  #rouw #verlies #levendverlies #ziek #pijn #chronischziek #chronischepijn #zenuwpijn #aandoening #zelfliefde #acceptatie #hulp #angst #eigenwaarde #erbijhoren #liefde #steunen #zelfvertrouwen

Onze website gebruikt cookies en vergelijkbare technieken. De cookies worden geïnstalleerd op jouw computer. Hiermee verzamelt Voor en tegenspoed persoonsgegevens en volgen wij je gebruik van onze website. Voor en tegenspoed doet dit om jou de beste digitale ervaring te bieden op onze website. Bekijk voor meer informatie onze privacyverklaring. Mogen we voor jou cookies gebruiken?