This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.

We leerden een stoma en katheter te verwisselen, hielpen met wassen, aankleden, huishouden, ziekenhuis bezoek en medicatie bijhouden. Jarenlang ging deze zorg door. De laatste periode van zorg valt niet eens te beschrijven. Ineens was ze weg. Wie ben ik zonder al die zorgtaken, wat moet ik nu? Wat vind ik leuk? Ben ik echt zo moe? Na een periode intensief zorgen beseffen mensen vaak niet dat ze door meerdere moeilijke processen gaan. Rouw om een geliefde maar ook een zoektocht naar wie ben ik nu? Wat vind ik leuk? Tijdens de laatste fase is de zorg zo intensief. Je loopt op je tandvlees. Je bent net als bij ieder rouwproces tijd nodig om uit te rusten. Vergeet ook niet hoeveel mooie momenten het heeft opgeleverd. Voor mensen die te maken hebben met mantelzorgers, oordeel niet. Mensen lijken over dit onderwerp vaak een vooroordeel te hebben. ‘Ik zou nooit mijn kinderen belasten met de zorg voor mij’, ‘Nou, ik zou dat niet kunnen hoor.. altijd maar voor iemand zorgen. Kan ze niet naar een verpleeghuis of hospice?’ Hoe kan je nou oordelen over iets waar je helemaal niet instaat? Mensen met een gehandicapt kind, partners van chronisch zieken, kinderen die mantelzorger voor hun ouders zijn. Aan al deze mensen is van te voren niet gevraagd: ‘Zou je deze zorg willen dragen en aan kunnen? Ja? Lijkt je leuk? Nou hier succes.’ Nee, natuurlijk niet.. Niemand kiest dat, zoiets overkomt je. Je kan hier pas iets over zeggen als je het zelf hebt mee gemaakt. Nog nooit meegemaakt? Heb vooral bewondering, begrip, steun maar oordeel niet. Besef dat bij zorg voor een geliefde grenzen telkens worden verlegd.. normaal heeft telkens een nieuw normaal. Waarschijnlijk ook als jezelf in dezelfde schoenen zou staan.

Rouw naar intensieve mantelzorg. We leerden een stoma en katheter te verwisselen, hielpen met wassen, aankleden, huishouden, ziekenhuis bezoek en medicatie bijhouden. Jarenlang ging deze zorg door. De laatste periode van zorg valt niet eens te beschrijven. Ineens was ze weg. Wie ben ik zonder al die zorgtaken, wat moet ik nu? Wat vind ik leuk? Ben ik echt zo moe? Na een periode intensief zorgen beseffen mensen vaak niet dat ze door meerdere moeilijke processen gaan. Rouw om een geliefde maar ook een zoektocht naar wie ben ik nu? Wat vind ik leuk? Tijdens de laatste fase is de zorg zo intensief. Je loopt op je tandvlees. Je bent net als bij ieder rouwproces tijd nodig om uit te rusten. Vergeet ook niet hoeveel mooie momenten het heeft opgeleverd. Voor mensen die te maken hebben met mantelzorgers, oordeel niet.  Mensen lijken over dit onderwerp  vaak een vooroordeel te hebben. ‘Ik zou nooit mijn kinderen belasten met de zorg voor mij’, ‘Nou, ik zou dat niet kunnen hoor.. altijd maar voor iemand zorgen. Kan ze niet naar een verpleeghuis of hospice?’ Hoe kan je nou oordelen over iets waar je helemaal niet instaat? Mensen met een gehandicapt kind, partners van chronisch zieken, kinderen die mantelzorger voor hun ouders zijn. Aan al deze mensen is van te voren niet gevraagd: ‘Zou je deze zorg willen dragen en aan kunnen? Ja? Lijkt je leuk? Nou hier succes.’ Nee, natuurlijk niet.. Niemand kiest dat, zoiets overkomt je. Je kan hier pas iets over zeggen als je het zelf hebt mee gemaakt. Nog nooit meegemaakt? Heb vooral bewondering, begrip, steun maar oordeel niet. Besef dat bij zorg voor een geliefde grenzen telkens worden verlegd.. normaal heeft telkens een nieuw normaal. Waarschijnlijk ook als jezelf in dezelfde schoenen zou staan.  #rouw #chronischziek #mantelzorg #mantelzorgers #verlies #zorg #verlies #oordeel #rouwenverlies #verliesbegeleiding #ziek #zelfliefde #steunen #leren #help #liefdevoorelkaar #zorgdragen

Onze website gebruikt cookies en vergelijkbare technieken. De cookies worden geïnstalleerd op jouw computer. Hiermee verzamelt Voor en tegenspoed persoonsgegevens en volgen wij je gebruik van onze website. Voor en tegenspoed doet dit om jou de beste digitale ervaring te bieden op onze website. Bekijk voor meer informatie onze privacyverklaring. Mogen we voor jou cookies gebruiken?