This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.

Een chronische aandoening is niet alleen lichamelijk intensief maar ook mentaal. Jarenlang durfde ik geen afspraken te maken met anderen. Bang om het te moeten afzeggen, omdat het lichamelijk die dag echt te zwaar was, te veel pijn had, te moe was of mijn energie aan iets anders moest besteden. Mensen begrijpen het vaak niet of achteraf hoor je: Mariëlle zegt vast af of jij kan ook nooit. Mensen lijken te vergeten dat wanneer je een chronische aandoening hebt je niet van tevoren kan weten of het die dag gaat. Het schuldgevoel dat er dan bij veel mensen bij komt kijken, is een hele moeilijke. Rationeel gezien weet iedereen dat je er niks aan kan doen. Het volgende is vast voor veel mensen met een chronische aandoening herkenbaar: Dagenlang uitkijken naar een leuke afspraak en het dan af moeten zeggen omdat het niet gaat, is zo pijnlijk. Mensen reageren niet altijd even goed op het afzeggen, maar deze mensen zien niet dat jij er echt verdrietig om bent en een onwijs rotgevoel erdoor hebt. De teleurstelling in jezelf, de bewustwording dat je inderdaad niet kan wat je graag zou willen en het eenzame gevoel wat dat met zich mee kan brengen is moeilijk. Besef in dit geval dat het schuldgevoel een gevoel is want je bent niet schuldig. Je hebt niemand schade toegebracht. Het gevoel komt voor een deel voort uit hoe andere reageren maar ook door het kritische stemmetje in ons hoofd, probeer dat stemmetje eens wat liever te laten praten tegen jezelf. Dat schuldgevoel komt voort uit een ideaal plaatje, dit plaatje hebben we zelf bedacht. Het goede nieuws is dat we die ook zelf weet kunnen bijstellen. Het zal altijd zo blijven dat er mensen zijn die niet om kunnen gaan met het afzeggen van afspraken, mensen die je een aansteller vinden, mensen die denken dat je het doet omdat je geen zin hebt en noem alle redenen maar op. Besef dan dat dit niet jouw mensen zijn. Niet iedereen kan zich verplaatsen in zo’n moeilijke situatie als het leren leven met een chronische aandoening en alles wat erbij komt kijken.

Een chronische aandoening is niet alleen lichamelijk intensief maar ook mentaal. Jarenlang durfde ik geen afspraken te maken met anderen. Bang om het te moeten afzeggen, omdat het lichamelijk die dag echt te zwaar was, te veel pijn had, te moe was of mijn energie aan iets anders moest besteden. Mensen begrijpen het vaak niet of achteraf hoor je: Mariëlle zegt vast af of jij kan ook nooit. Mensen lijken te vergeten dat wanneer je een chronische aandoening hebt je niet van tevoren kan weten of het die dag gaat. Het schuldgevoel dat er dan bij veel mensen bij komt kijken, is een hele moeilijke. Rationeel gezien weet iedereen dat je er niks aan kan doen. Het volgende is vast voor veel mensen met een chronische aandoening herkenbaar: Dagenlang uitkijken naar een leuke afspraak en het dan af moeten zeggen omdat het niet gaat, is zo pijnlijk. Mensen reageren niet altijd even goed op het afzeggen, maar deze mensen zien niet dat jij er echt verdrietig om bent en een onwijs rotgevoel erdoor hebt. De teleurstelling in jezelf, de bewustwording dat je inderdaad niet kan wat je graag zou willen en het eenzame gevoel wat dat met zich mee kan brengen is moeilijk. Besef in dit geval dat het schuldgevoel een gevoel is want je bent niet schuldig. Je hebt niemand schade toegebracht. Het gevoel komt voor een deel voort uit hoe andere reageren maar ook door het kritische stemmetje in ons hoofd, probeer dat stemmetje eens wat liever te laten praten tegen jezelf. Dat schuldgevoel komt voort uit een ideaal plaatje, dit plaatje hebben we zelf bedacht. Het goede nieuws is dat we die ook zelf weet kunnen bijstellen. Het zal altijd zo blijven dat er mensen zijn die niet om kunnen gaan met het afzeggen van afspraken, mensen die je een aansteller vinden, mensen die denken dat je het doet omdat je geen zin hebt en noem alle redenen maar op. Besef dan dat dit niet jouw mensen zijn. Niet iedereen kan zich verplaatsen in zo’n moeilijke situatie als het leren leven met een chronische aandoening en alles wat erbij komt kijken.  #rouw #verlies #rouwenverlies #verliesbegeleiding #zelfliefde #chronischziek #onzichtbaarziek #pijn #zenuwpijn #aandoening

Onze website gebruikt cookies en vergelijkbare technieken. De cookies worden geïnstalleerd op jouw computer. Hiermee verzamelt Voor en tegenspoed persoonsgegevens en volgen wij je gebruik van onze website. Voor en tegenspoed doet dit om jou de beste digitale ervaring te bieden op onze website. Bekijk voor meer informatie onze privacyverklaring. Mogen we voor jou cookies gebruiken?