This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.

De uitvaart, de dag dat de dood en het afscheid wel heel echt wordt. Ik heb het vaak met mijn moeder over de uitvaart gehad. ‘Mama, hoe zie je dat voor je dan?’ Ze zei dan: ‘Goedkope kist en zo de oven in!’. Waarop mijn broertje altijd zat te lachen en ik boos werd. Tuurlijk was het wel een soort van grapje van mijn moeder maar ergens meende ze wel dat we niet heel veel moeite hoefden te doen voor de uitvaart. ‘Je verdient wel meer dan dat!’, zei ik. ‘Zonde van het geld hoor Mariëlle’. Uiteindelijk heb ik niet naar haar geluisterd, dat paste ook bij ons. Mijn moeder was altijd veel te bescheiden voor zichzelf. De laatste keer dat zij bij iedereen in het middelpunt zou staan, zou zeker niet met alleen een bosje tulpen zijn. Die dag waren er veel mensen om afscheid van haar te nemen, ze lag in een zee van bloemen, waar ze zo van hield. Naaste familie waren allemaal gekleed in zwart wit en er werden verhalen verteld en herinneringen opgehaald. Het was voor ons belangrijk dat we tot het laatste moment aan haar zijde zouden staan, ook nu ze dood was. Mocht ze van boven af meekijken, dan zou ze zien dat mijn broertje, zusje, onze partners, oma en ikzelf schouder aan schouder stonden, ook nu zij er niet meer bij stond. Zoals we haar beloofd hadden. Drie aan de ene kant en drie aan de andere kant van de kist. Daar ging de kist, daar ging mama. Daar stonden we dan zonder haar maar met elkaar. De uitvaart is niet alleen voor de persoon die overleden is maar ook voor de naasten of misschien wel juist voor de naasten. Rituelen zoals een uitvaart zijn een belangrijk onderdeel van een rouwproces.

De uitvaart, de dag dat de dood en het afscheid wel heel echt wordt.Ik heb het vaak met mijn moeder over de uitvaart gehad. 'Mama, hoe zie je dat voor je dan?' Ze zei dan: 'Goedkope kist en zo de oven in!'. Waarop mijn broertje altijd zat te lachen en ik boos werd. Tuurlijk was het wel een soort van grapje van mijn moeder maar ergens meende ze wel dat we niet heel veel moeite hoefden te doen voor de uitvaart. 'Je verdient wel meer dan dat!', zei ik. 'Zonde van het geld hoor Mariëlle'. Uiteindelijk heb ik niet naar haar geluisterd, dat paste ook bij ons. Mijn moeder was altijd veel te bescheiden voor zichzelf. De laatste keer dat zij bij iedereen in het middelpunt zou staan, zou zeker niet met alleen een bosje tulpen zijn. Die dag waren er veel mensen om afscheid van haar te nemen, ze lag in een zee van bloemen, waar ze zo van hield. Naaste familie waren allemaal gekleed in zwart wit en er werden verhalen verteld en herinneringen opgehaald. Het was voor ons belangrijk dat we tot het laatste moment aan haar zijde zouden staan, ook nu ze dood was. Mocht ze van boven af meekijken, dan zou ze zien dat mijn broertje, zusje, onze partners, oma en ikzelf schouder aan schouder stonden, ook nu zij er niet meer bij stond. Zoals we haar beloofd hadden. Drie aan de ene kant en drie aan de andere kant van de kist. Daar ging de kist, daar ging mama. Daar stonden we dan zonder haar maar met elkaar. De uitvaart is niet alleen voor de persoon die overleden is maar ook voor de naasten of misschien wel juist voor de naasten. Rituelen zoals een uitvaart zijn een belangrijk onderdeel van een rouwproces.#rouw #verlies #rouwenverlies #verliesbegeleiding #uitvaart #rituelen #dood #liefde #pijn #afscheid #herinneringen #steunen #liefdevoorelkaar #ikmisje

Onze website gebruikt cookies en vergelijkbare technieken. De cookies worden geïnstalleerd op jouw computer. Hiermee verzamelt Voor en tegenspoed persoonsgegevens en volgen wij je gebruik van onze website. Voor en tegenspoed doet dit om jou de beste digitale ervaring te bieden op onze website. Bekijk voor meer informatie onze privacyverklaring. Mogen we voor jou cookies gebruiken?