This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.

Ik haat het woord kanker. Ik haat de ziekte maar bovenal haat ik het om wat het met gezinnen doet. Iemand zien strijden voor het leven valt niet mee. Iemand zien lijden door een ziekte valt al helemaal niet mee. 1000 ziekenhuisbezoeken, spoedopnames en behandelingen verder en de band met mijn moeder was nog nooit zo sterk. Uren, dagen zat ik aan haar zij. Met een lach en een traan onderging ze alles, alles wat maar levensverlengend zou kunnen zijn. Ik vond het knap hoe ze in het leven stond ondanks dat ze ziek was. Ze was liefdevol, optimistisch en genoot van alle kleine dingen. Van hoeveel prik erop een blikje cola zit, van slagroom, rozen, bloemenvelden of gezellig samen zijn met elkaar. Dat ze nog van het leven genoot straalde ze uit. Ik schrok er dan ook van dat er op een dag een psycholoog aan haar bed stond met de volgende boodschap: ‘Ik ben gevraagd om even bij u langs te komen, want de dokter zegt dat u de realiteit van uw ziekte niet onder ogen wil zien. Beseft u wel dat u dood gaat?’ Waarop ze antwoordde: ’Tuurlijk weet ik dat, maar het maakt weinig verschil of ik nou zit te huilen of te lachen. Dood ga ik toch’. Dat was volgens de psycholoog niet het goede antwoord kan ik jullie verklappen. Hoe ga jij met je ziekte om?

Ik haat het woord kanker. Ik haat de ziekte maar bovenal haat ik het om wat het met gezinnen doet. Iemand zien strijden voor het leven valt niet mee. Iemand zien lijden door een ziekte valt al helemaal niet mee. 1000 ziekenhuisbezoeken, spoedopnames en behandelingen verder en de band met mijn moeder was nog nooit zo sterk. Uren, dagen zat ik aan haar zij. Met een lach en een traan onderging ze alles, alles wat maar levensverlengend zou kunnen zijn. Ik vond het knap hoe ze in het leven stond ondanks dat ze ziek was. Ze was liefdevol, optimistisch en genoot van alle kleine dingen. Van hoeveel prik erop een blikje cola zit, van slagroom, rozen, bloemenvelden of gezellig samen zijn met elkaar. Dat ze nog van het leven genoot straalde ze uit. Ik schrok er dan ook van dat er op een dag een psycholoog aan haar bed stond met de volgende boodschap: ‘Ik ben gevraagd om even bij u langs te komen, want de dokter zegt dat u de realiteit van uw ziekte niet onder ogen wil zien. Beseft u wel dat u dood gaat?’ Waarop ze antwoorde: ’Tuurlijk weet ik dat, maar het maakt weinig verschil of ik nou zit te huilen of te lachen. Dood ga ik toch’. Dat was volgens de psycholoog niet het goede antwoord kan ik jullie verklappen. Hoe ga jij met je ziekte om? #chronischziek #kanker #verlies #rouw #levendverlies #pijn #ziek #verliesbegeleiding #ziekenhuis #rouwbegeleiding #rouwenverlies #mantelzorg #mantelzorgers #geluk #genietvanhetleven #liefde #bloemen

Onze website gebruikt cookies en vergelijkbare technieken. De cookies worden geïnstalleerd op jouw computer. Hiermee verzamelt Voor en tegenspoed persoonsgegevens en volgen wij je gebruik van onze website. Voor en tegenspoed doet dit om jou de beste digitale ervaring te bieden op onze website. Bekijk voor meer informatie onze privacyverklaring. Mogen we voor jou cookies gebruiken?