This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.

Ik voelde me vaak schuldig tegenover mijn man, hij had hier toch ook niet voor gekozen? Wij hebben allebei moeite gehad met de veranderende rol. Voor het ongeluk deed ik alles in en rondom het huis, niet omdat Steven dat niet wou, maar omdat ik het zelf toch het allerbeste kan. Dat dacht ik tenminste maar blijkt achteraf wel mee te vallen. We hebben allebei de tijd nodig gehad om ons in een andere rol te schikken. Klein voorbeeld waar wij meerdere malen ruzie om hebben gehad: in de avonden had ik het in het begin heel moeilijk. Ik kookte dan vaak in de middag of mijn zus had gekookt. Als Steven dan thuiskwam hoefde hij alleen nog even het eten op te warmen. Steven en koken is geen gouden combinatie maar Steven en opwarmen blijkt ook niet een fijne combi te zijn. Het brandalarm is ontelbaar keer afgegaan en het eten aangebrand. Op de momenten met veel pijn raakte ik daar zo gefrustreerd door, terwijl ik er anders om zou lachen. Dit lijkt voor mensen die gezond zijn met zeeën aan energie no big deal maar voor mensen met een chronische aandoening, die aan het einde van de dag echt op hun tenen lopen, kan dit echt de druppel zijn. Niet omdat je boos bent op je partner, maar omdat je teleurgesteld bent in jezelf. De rol van de partner wordt vaak onderschat. Andere mensen zien vaak je goede momenten en slaan dan de deur weer achter zich dicht. De partners kunnen dit niet, die moeten leren dealen met de slechte dagen, met eigen verdriet en ook leren leven met een levend verlies. Communicatie is altijd belangrijk maar met een chronische aandoening erbij nog belangrijker. Het volgende lijkt zo simpel maar moeilijk voor vele: Soms is het al moeilijk genoeg om zelf te erkennen dat je een slechte dag hebt laat staan ook nog tegen je partner. Die dagen dat het allemaal even niet wil en de pijn te veel is zijn we allemaal wat kortaf en sneller geïrriteerd. Het is dan zo belangrijk dit te communiceren naar je partner, zodat hij/zij ook weet waar het vandaan komt. Dan is er begrip anders is er vooral onbegrip!

Ik voelde me vaak schuldig tegenover mijn man, hij had hier toch ook niet voor gekozen? Wij hebben allebei moeite gehad met de veranderende rol. Voor het ongeluk deed ik alles in en rondom het huis, niet omdat Steven dat niet wou, maar omdat ik het zelf toch het allerbeste kan. Dat dacht ik tenminste maar blijkt achteraf wel mee te vallen. We hebben allebei de tijd nodig gehad om ons in een andere rol te schikken. Klein voorbeeld waar wij meerdere malen ruzie om hebben gehad: in de avonden had ik het in het begin heel moeilijk. Ik kookte dan vaak in de middag of mijn zus had gekookt. Als Steven dan thuiskwam hoefde hij alleen nog even het eten op te warmen. Steven en koken is geen gouden combinatie maar Steven en opwarmen blijkt ook niet een fijne combi te zijn. Het brandalarm is ontelbaar keer afgegaan en het eten aangebrand. Op de momenten met veel pijn raakte ik daar zo gefrustreerd door, terwijl ik er anders om zou lachen. Dit lijkt voor mensen die gezond zijn met zeeën aan energie no big deal maar voor mensen met een chronische aandoening, die aan het einde van de dag echt op hun tenen lopen, kan dit echt de druppel zijn. Niet omdat je boos bent op je partner, maar omdat je teleurgesteld bent in jezelf. De rol van de partner wordt vaak onderschat. Andere mensen zien vaak je goede momenten en slaan dan de deur weer achter zich dicht. De partners kunnen dit niet, die moeten leren dealen met de slechte dagen, met eigen verdriet en ook leren leven met een levend verlies. Communicatie is altijd belangrijk maar met een chronische aandoening erbij nog belangrijker. Het volgende lijkt zo simpel maar moeilijk voor vele: Soms is het al moeilijk genoeg om zelf te erkennen dat je een slechte dag hebt laat staan ook nog tegen je partner. Die dagen dat het allemaal even niet wil en de pijn te veel is zijn we allemaal wat kortaf en sneller geïrriteerd. Het is dan zo belangrijk dit te communiceren naar je partner, zodat hij/zij ook weet waar het vandaan komt. Dan is er begrip anders is er vooral onbegrip! #verlies #levendverlies #partner #chronischziek #pijn #liefde #mantelzorg #verliesbegelieding #communiceren #rouw #helpelkaar #relatie #huwelijk #zenuwpijn

Onze website gebruikt cookies en vergelijkbare technieken. De cookies worden geïnstalleerd op jouw computer. Hiermee verzamelt Voor en tegenspoed persoonsgegevens en volgen wij je gebruik van onze website. Voor en tegenspoed doet dit om jou de beste digitale ervaring te bieden op onze website. Bekijk voor meer informatie onze privacyverklaring. Mogen we voor jou cookies gebruiken?