This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.

Euthanasie of palliatieve zorg. Thuiszorg heeft ongeveer voor 1,5 week lang iedere avond geroepen nu duurt het niet lang meer, verwacht niet dat ze de ochtend haalt. Hoe ze erbij lag en het geluid dat ze maakte, dat was verschrikkelijk. Ik belde de huisarts om te vragen of hij alsjeblieft wat meer kon doen. ‘Sorry Mariëlle, ik vind het echt heel erg voor jullie maar je moeder wou geen palliatieve zorg’. Dagen gingen voorbij, dagen waarin we steeds radelozer werden. We waren uiteindelijk zo radeloos dat we met elkaar bespraken of we haar niet beter zelf een kussen op haar hoofd konden drukken. Ze hoefde dan niet langer te lijden. We hebben dat overigens niet gedaan, maar de wanhoop maakt dat je keuzes overweegt die je nooit verwacht in hoofd te krijgen. Ik vertelde jullie laatst al over het verhaal dat mijn moeder een euthanasieverklaring had gekregen van de arts, terwijl ze daar nooit wat over had gehoord. Vanaf dat moment was mijn moeder doodsbang dat ze haar niet zouden helpen en haar maar dood zouden laten gaan. Mijn moeder was daarom vrij stellig in de keuzes die ze had gemaakt rondom euthanasie maar later bleek ook over palliatieve sedatie. Ik weet zeker dat als ze vooraf goed ingelicht was over die twee onderwerpen ze hele andere keuzes had gemaakt. Die keuzes waren fijner geweest voor haarzelf maar ook zeker voor ons. Dat had op dat moment niet alleen veel verschil gemaakt maar ook voor het rouwproces. Het is zo traumatisch om je moeder zo te zien vechten voor haar leven. Dat beeld heeft de eerste maanden na haar overlijden alleen maar door ons hoofd gespookt. Had ze veel pijn? Had ze het benauwd? Stikte ze telkens bijna? Hoorde ze ons nog? Hebben we het allemaal wel goed gedaan? Ik vind het belangrijk dat er veel meer aandacht voor deze onderwerpen komt, ik heb daarom verschillende mensen hierover gesproken die een blog over hebben geschreven speciaal voor. Voor en Tegenspoed. Heb jij nog een belangrijke boodschap over dit onderwerp? Laat het vooral hieronder weten of stuur een dm!

Euthanasie of palliatieve zorg. Thuiszorg heeft ongeveer voor 1,5 week lang iedere avond geroepen nu duurt het niet lang meer, verwacht niet dat ze de ochtend haalt. Hoe ze erbij lag en het geluid dat ze maakte, dat was verschrikkelijk. Ik belde de huisarts om te vragen of hij alsjeblieft wat meer kon doen. ‘Sorry Mariëlle, ik vind het echt heel erg voor jullie maar je moeder wou geen palliatieve zorg’. Dagen gingen voorbij, dagen waarin we steeds radelozer werden. We waren uiteindelijk zo radeloos dat we met elkaar bespraken of we haar niet beter zelf een kussen op haar hoofd konden drukken. Ze hoefde dan niet langer te lijden. We hebben dat overigens niet gedaan, maar de wanhoop maakt dat je keuzes overweegt die je nooit verwacht in hoofd te krijgen. Ik vertelde jullie laatst al over het verhaal dat mijn moeder een euthanasieverklaring had gekregen van de arts, terwijl ze daar nooit wat over had gehoord. Vanaf dat moment was mijn moeder doodsbang dat ze haar niet zouden helpen en haar maar dood zouden laten gaan. Mijn moeder was daarom vrij stellig in de keuzes die ze had gemaakt rondom euthanasie maar later bleek ook over palliatieve sedatie. Ik weet zeker dat als ze vooraf goed ingelicht was over die twee onderwerpen ze hele andere keuzes had gemaakt. Die keuzes waren fijner geweest voor haarzelf maar ook zeker voor ons. Dat had op dat moment niet alleen veel verschil gemaakt maar ook voor het rouwproces. Het is zo traumatisch om je moeder zo te zien vechten voor haar leven. Dat beeld heeft de eerste maanden na haar overlijden alleen maar door ons hoofd gespookt. Had ze veel pijn? Had ze het benauwd? Stikte ze telkens bijna? Hoorde ze ons nog? Hebben we het allemaal wel goed gedaan? Ik vind het belangrijk dat er veel meer aandacht voor deze onderwerpen komt, ik heb daarom verschillende mensen hierover gesproken die een blog over hebben geschreven speciaal voor. Voor en Tegenspoed. Heb jij nog een belangrijke boodschap over dit onderwerp? Laat het vooral hieronder weten of stuur een dm! #rouw #verlies #rouwbegeleiding #stervensbegeleiding #palliatievezorg #euthanasie #keuzes #rouwenverlies #verdriet #wanhoop #rouwproces #uitleg #informatie #taboe

Onze website gebruikt cookies en vergelijkbare technieken. De cookies worden geïnstalleerd op jouw computer. Hiermee verzamelt Voor en tegenspoed persoonsgegevens en volgen wij je gebruik van onze website. Voor en tegenspoed doet dit om jou de beste digitale ervaring te bieden op onze website. Bekijk voor meer informatie onze privacyverklaring. Mogen we voor jou cookies gebruiken?