This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.

Mijn moeder lag op een één persoons kamer in het ziekenhuis. Langs de rand was een hele lange brede vensterbank van muur tot muur. Toen mijn moeder zei: ‘Weet je wat ook gek was? Er zat vannacht een man onder die tafel met een kind’ ‘Huh, wat? Waarom?’ Kippenvel over mijn hele lijf, wat gek! Mama gaf nog een serieus antwoord. Vervolgens ben ik naar de zuster gelopen en heb ik gevraagd: ‘Waarom zit er in de nacht een man op mijn moeders kamer?’ De zuster moet lachen ‘Die is niet echt hoor. Dat komt door die nieuwe medicijnen.’ Ik loop de kamer in en m’n zus kijkt me vragend aan. Ik schud mijn hoofd en ze heeft door dat het niet om een echte man gaat. Mijn moeder heeft er nog een uur over verteld. Het kwam erop neer dat de mysterieuze man de hele nacht tegen haar had zitten praten. Doodmoe was ze ervan. Ik vertel dit omdat ik weet dat meer mensen dit mee maken en hun geliefden zo moeten zien. Dat er meer openheid kan komen over deze onderwerpen. Nee, je geliefde wordt niet gek. Draait niet door maar het is gewoon een bijwerking. Probeer als buitenstaander ook zo te reageren. Ik heb meerdere keren gehad dat familie en vrienden deden alsof mijn moeder geestelijk niet meer in orde was en moest worden opgenomen op een andere afdeling. In dit geval was het maar een bijwerking. Een bijwerking die mij nogal wat fijner overkomt dan de pijn en onrust die het medicijn weg houdt. Hou er rekening mee dat, als je als buitenstaander zulke verhalen ter ore krijgt, je reageert zoals je zou hebben gereageerd op een andere bijwerking en niet alsof ze gek zijn geworden. Geliefden van een ernstig ziek persoon rouwen al genoeg om de ziekte, daar hoeft niet ook nog het gevoel van schaamte of iemand te moeten verdedigen bij. Heb jij wel eens het gevoel gehad dat jij iemand die ziek was moest verdedigen?

Mijn moeder lag op een één persoons kamer in het ziekenhuis. Langs de rand was een hele lange brede vensterbank van muur tot muur. Toen mijn moeder zei: ‘Weet je wat ook gek was? Er zat vannacht een man onder die tafel met een kind’ ‘Huh, wat? Waarom?’ Kippenvel over mijn hele lijf, wat gek! Mama gaf nog een serieus antwoord. Vervolgens ben ik naar de zuster gelopen en heb ik gevraagd: ‘Waarom zit er in de nacht een man op mijn moeders kamer?’ De zuster moet lachen ‘Die is niet echt hoor. Dat komt door die nieuwe medicijnen.’ Ik loop de kamer in en m’n zus kijkt me vragend aan. Ik schud mijn hoofd en ze heeft door dat het niet om een echte man gaat. Mijn moeder heeft er nog een uur over verteld. Het kwam erop neer dat de mysterieuze man de hele nacht tegen haar had zitten praten. Doodmoe was ze ervan. Ik vertel dit omdat ik weet dat meer mensen dit mee maken en hun geliefden zo moeten zien. Dat er meer openheid kan komen over deze onderwerpen. Nee, je geliefde wordt niet gek. Draait niet door maar het is gewoon een bijwerking. Probeer als buitenstaander ook zo te reageren. Ik heb meerdere keren gehad dat familie en vrienden deden alsof mijn moeder geestelijk niet meer in orde was en moest worden opgenomen op een andere afdeling. In dit geval was het maar een bijwerking. Een bijwerking die mij nogal wat fijner overkomt dan de pijn en onrust die het medicijn weg houdt. Hou er rekening mee dat, als je als buitenstaander zulke verhalen ter ore krijgt, je reageert zoals je zou hebben gereageerd op een andere bijwerking en niet alsof ze gek zijn geworden. Geliefden van een ernstig ziek persoon rouwen al genoeg om de ziekte, daar hoeft niet ook nog het gevoel van schaamte of iemand te moeten verdedigen bij. Heb jij wel eens het gevoel gehad dat jij iemand die ziek was moest verdedigen? #rouw #verlies #ziek #chronischziek #ernstigziek #terminaal #liefde #taboe #praaterover #steunelkaar #kanker #mama #ikrouwvanjou #proffesional #rouwbegeleiding #verliesbegeleiding #levendverlies

Onze website gebruikt cookies en vergelijkbare technieken. De cookies worden geïnstalleerd op jouw computer. Hiermee verzamelt Voor en tegenspoed persoonsgegevens en volgen wij je gebruik van onze website. Voor en tegenspoed doet dit om jou de beste digitale ervaring te bieden op onze website. Bekijk voor meer informatie onze privacyverklaring. Mogen we voor jou cookies gebruiken?